11:42 PM
Kako je nastala pesma Death on two Legs

Death on Two Legs (Smrt na dve noge) je pesma Britanske grupe Queen, i ujedno početna pesma sa  njihovog četvrtog studijskog albuma A Night at the Opera. Pesmu je napisao Freddie Mercury, a pesma navodno opisuje njegovu mržnju prema bivšem menadžeru grupe Queen, pokojnom Normanu Sheffield-u, koji se loše poneo prema bendu u vreme dok je radio sa njima u periodu od 1972. do 1975. godine.   

Članovi benda se veoma dobro sećaju tog perioda. Kako kaže Roger Taylor, u to vreme su bukvalno bili gladni umetnici, dok je pomenuti menadžer kupovao skupe automobile na njihov račun, što je veoma iznerviralo sve, a pogotovo Freddie-a.

Pesma je snimljena u Sarm East Studiju kasne 1975. godine. Kao i za pesmu Bohemian Rhapsody, i ovde je većinu delova na klaviru odradio Freddie, kako bi objasnio Brian-u kako bi trebalo da se odsviraju na gitari.

Pesma se smatra Freddie-jevim pismom mržnje upućenom Normanu, i sadrži spektar zlokobnih reči, koje Brian May opisuje kao veoma osvetoljubive, u toj meri da mu je bilo neprijatno  da ih otpeva zajedno sa Freddie-jem.

Iako se Sheffield ne spominje direktno u pesmi, nakon što je odslušana u prostorijama Trident studija, čiji je vlasnik bio pomenuti Sheffield, odmah je postalo jasno da je upućena baš njemu. On je kasnije tužio i bend i izdavačku kuću zbog objave, što je završilo van sudskim poravnanjem.

U svojoj autobiografiji, objavljenoj 2013. godine. pod naslovom Life on Two Legs: Set The Record Straight (Život na dve noge:  Ispravljanje nepravde), Sheffield je porekao da se ikada ponašao loše prema bendu, a kao dokaz o tome priložio je i kopiju ugovora sa grupom iz tog perioda.

Norman Sheffield je preminuo 2014. godine.

Tokom izvođenja pesme uživo, Freddie je često govorio da je pesma posvećena pravom kretenu od gospodina (a real motherfucker of a gentleman). Ova rečenica je kasnije cenzurisana na jednom od njihovih Live albuma.

Views: 304 | Added by: Administrator | Rating: 0.0/0
Total comments: 0
class="uForm uComForm">
avatar