4:11 PM
Montreux

Ono što mi je posebno privuklo pažnju dok sam pretraživala po Internetu informacije o grupi Queen jeste jedan magični gradić u Švajcarskoj – Montreux.

Montreux se nalazi na istočnoj strani Ženevskog jezera, između jezerskog plavetnila i belih alpskih vrhova. Grad je  poznat po jednom od najljepših švajcarskih šetališta, ali i najposećenijem istorijskom spomeniku u državi kao i  prirodnim lepotama koje ga okružuju.

Montro je presladak mali grad na Ženevskom jezeru. Mondensko mesto koje je poznato po čuvenom festivalu, kao i po tome što je ovde održano prvo takmičenje za Pesmu Evrovizije.

 

Lord Bajron je za svog kratkog života, u jednom trenutku bio motivisan pričom o čoveku koji je bio par godina okovan i zatočen u tamnici dvorca Šijon koji se nalazi na kraju ovog grada uz samo jezero, pa je posetio ovaj dvorac i ugravirao svoje ima na stub za koji je nesrećni čovek bio vezan.

Dvorac Šijon je pravi dragulj Montroa i veliki bi propust učinio svako ko bi došao u ovaj kraj, a da ga ne obiđe. Već stotinama godina stoji na stenama kraj jezera i odoleva najezdama mnogih vojnih sila koje su pokušavale da ga zauzmu. Menjao se tokom vremena, pomalo je unapređivan i pomalo dograđivan, ali je zadržao svoj duh i lepotu.

U  centru  Montroa nalazi se spomenik Frediju Merkjuriju, koji je postavljen na na samu obalu jezera, u većoj veličini od prirodne, sa pogledom ka jezeru i sa desnom rukom visoko podignutom, a što će ljubitelji ovog pevača prepoznati kao njegovu tipičnu pozu sa koncerata…

Naime, Merkjuri je zavoleo Montro i njegove stanovnike kada je sa svojom grupom snimao muziku u posebno za njih spremljenom studiju u blizini i od tada se ovde često vraćao, a pred kraj svog života je tu i živeo. Stanovnici Montroa su takođe zavoleli njega, pa su mu kada je preminuo, ovde podigli spomenik.

Montreux je na neverovatno slikovitom mestu uklješten između dva venca planina na obali jezera, par kilometara od mesta gde se reka Rona uliva u jezero. Inače ima veoma blagu skoro mediteransku klimu i odlične plaže.

Montreux je mondensko letovalište na ženevskom jezeru još iz devetnaestog veka. Prepun je vila i luksuznih hotela. Mesto je inače čuveno po mnogo čemu ali  najviše po impozantnoj listi poznatih ličnosti koje su živele u njemu, među njijma je  i Freddie Mercury.

If you want peace of mind, come to Montreux

Views: 320 | Added by: Administrator | Rating: 5.0/1
Total comments: 0
class="uForm uComForm">
avatar