4:14 PM
Nastanak pesme Under Pressure

Priča se da su na snimanju pesme "Under Pressure" tenzije između Fredija Merkjurija i Dejvida Bouvija bile velike, a njihovi egoi su se sudarali na sve strane. Međutim, ta saradnja iznedrila je jednu od najboljih pesama osamdesetih (i šire).

U leto 1981. u Mauntin studijima u švajcarskom Montreu britanski bend „Queen” je snimao pesme za svoj deseti album „Hot Space”. Nekako se zadesilo da je u to vreme i Dejvid Bouvi imao zakazan termin u studiju, za naslovnu pesmu za film „Cat People” (Ljudi mačke). Bouvi je svratio do „Queen”-a i pridružio im se.

Prvobitna ideja je bila da snimi prateće vokale za „Cool Cat”.

- Dejvid je došao jedne noći i svirali smo tuđe pesme iz zabave, samo smo 'džemovali' – kazao je bubnjar Rodžer Tejlor u intervjuu za knjigu „Is This Real Life?: The Untold Story of Freddie Mercury and Queen” Marka Blejka.

 Na kraju je rekao, 'Ovo je glupo, zašto mi ne bismo napisali jednu pesmu?'. 

I tako je, prema Blejkovim navodima, započela maratonska sesija od 24 sata ispunjena kokainom i vinom.

Pesmu su uglavnom napisali Merkjuri i Bouvi. Blejk je opisao kako je snimanje izgledalo, uz pomoć gitariste Brajana Meja:

„Kada smo nasnimili muziku, Dejvid je rekao da on i Fredi treba da odu ponaosob u kabinu i snime vokal onako kako misle da treba da teče melodija – šta im prvo padne na pamet. I tako smo uradili.

Bouvi je insistirao da ni on ni Fredi ne treba da čuju kako drugi peva, što je pesmi dalo poseban šmek. Neke od tih improvizacija su ubačene u konačnu verziju pesme”.

VIDEO> "Under Preassure" A Capella:


Brajan Mej je 2008. ponovo pričao je o ovoj saradnji: - Bilo je veoma teško jer smo već imai četiri prerano sazrela dečaka i Dejvida koji je bio prerano zreo za sve nas. Strasti su ključale. Bilo mi je teško jer je malo toga bilo po mome. Dejvid je imao pravu viziju i lirski je preuzeo pesmu.

Pesmu su prvobitno nazvali „People on Streets” ali je Bouvi promenio u „Under Pressure”. Kada je došlo vreme da se pesma izmiksuje u studiju u Njujorku, Bouvi je insistriao da in on bude prisutan.

- Nije išlo kako treba – citira Blejk inženjera zvuka Rajnholda Maka. – Ceo dan Bouvi je diktirao, 'Uradi ovako, uradi onako'. Na kraju sam pozvao Fredija i rekao, 'Treba mi pomoć', pa je Fredi bio posrednik.

Merkjuri i Bouvi su se žestoko svađali oko konačne verzije. U jednom trenutku Dejvid je pretio da će sprečiti objavljivanje pesme, no ona je na kraju predstavljena javnosti 26. oktobra 1981. i dospela na prvo mesto britanskih top-lista. Kanal VH1 stavio ju je na 31. mesto 100 najvećih pesama 80-ih.

- 'Under Preassure' je bila značajna pesma za nas zbog Dejvida i njenog lirskog sadržaja – kazao je Mej te 2008.

 

– Tada bih ovo teško priznao ali sada mogu da kažem otvoreno... Jednog dana voleo bih da na miru sednem i uradim remiks po svojoj želji.


VIDEO> "Under Pressure" - konačna verzija:

Views: 548 | Added by: Administrator | Rating: 5.0/1
Total comments: 0
class="uForm uComForm">
avatar